Η οικονομική κρίση απειλεί να επιδεινώσει την επιδημία AIDS στον αναπτυσσόμενο κόσμο

ActionAid: 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

Η οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει έξαρση της επιδημίας AIDS ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, εάν οι δωρήτριες χώρες του Βορρά υπαναχωρήσουν από την υπόσχεσή τους να χρηματοδοτήσουν την οικουμενική πρόσβαση σε δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, προειδοποιεί η ActionAid.

«Το Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS έχει παγώσει κονδύλια για το 2009 και ανησυχούμε για τις δραματικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών» δήλωσε ο Λέοναρντ Οκέλλο, Επικεφαλής Πολιτικής για το HIV/AIDS της ActionAid.

Η σωστή διατροφή μαζί με τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι ζωτικής σημασίας, όμως οι μεταβαλλόμενες τιμές των τροφίμων ήδη επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι οροθετικοί. «Οι περισσότεροι οροθετικοί στην Αφρική είναι φτωχοί, άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα είναι οι υψηλές τιμές τροφίμων» δήλωσε η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Υπεύθυνη Πολιτικής και Εκστρατειών της ActionAid Ελλάς.

«Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί που κάνουν θεραπεία ίσα ίσα που καταφέρνουν να φάνε δύο κανονικά γεύματα την ημέρα και η υγεία τους επιδεινώνεται.»

Η Νότια Αφρική έχει μια από τις πιο οξείες επιδημίες HIV/AIDS στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 18,8% του ενήλικου πληθυσμού είναι φορείς του HIV. Το 2005, οι θάνατοι από AIDS έφταναν σε 900 την ημέρα.

Το 2007, υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες δέχονταν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 50% από το Δεκέμβριο 2006, ενώ είναι δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2003.

Σύμφωνα με έκθεση του UNAIDS του Ιουλίου 2008, στη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια και το Μαλάουι ο ρυθμός μόλυνσης του πληθυσμού με HIV έχει σταθεροποιηθεί. Παρόλο, όμως, που έχει υπάρξει πρόοδος στην πρόληψη για την εξάπλωση του HIV, υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυσκολίες επομένως η χρηματοδότησή της εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας.

«Το 2007, είχαμε 1,1 εκατομμύρια θανάτους από AIDS στη νότια και ανατολική Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Οκέλλο. «Ο αριθμός αυτός αποτελεί το ένα δεύτερο των συνολικών θανάτων στον κόσμο.»

Η μείωση των εξαγωγών, η διολίσθηση των τοπικών νομισμάτων και η πτώση των ξένων επενδύσεων πιθανότατα θα οδηγήσουν τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες σε μείωση των κοινωνικών δαπανών. Σε πολλές από τις χώρες αυτές το HIV είναι ήδη πολύ διαδεδομένο και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι είτε περιορισμένο είτε υπολειτουργεί.

Μπροστά στη απουσία πόρων, οι χώρες μπορεί να καταλήξουν σε πιο αμφιλεγόμενες τακτικές για να μειώσουν τους θανάτους από το AIDS, όπως ο υποχρεωτικός έλεγχος και η ποινικοποίηση της μετάδοσής του. Ήδη 15 χώρες στην Αφρική έχουν υιοθετήσει τέτοιους νόμους. Η ActionAid αντιτίθεται σε τέτοιου είδους μέτρα διότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των οροθετικών και προωθούν το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.

«Η χρηματοδότηση της προσπάθειας αναχαίτισης του HIV και της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του AIDS είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο και κυρίως στην Αφρική» πρόσθεσε η κ. Παπαδημητρίου. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να γίνει η αιτία για έξαρση της επιδημίας AIDS στον αναπτυσσόμενο κόσμο.»

Stuck in a Resolving Door

Iraqis and Other Asylum Seekers and Migrants at the Greece/Turkey Entrance to the European Union
H Human Rights Watch δημοσιεύει μία καταλυτική έκθεση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα (και στα ελληνικά)

Invitation to participate in ETIDE training courses planned in 2008 and 2009

International Meeting on Emerging Diseases and Surveillance (IMED 2009)

Η ΧΟΛΕΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΝΔΗΜΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Απο τον Χρ.Καραγιάννη λάβαμε την ενδιαφέρουσα αναφορά.H υγειονομική αυτή κρίση στην Ζιμπάμπουε σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και την πολιτική αστάθεια, αποτελεί να παράδειγμα της λεγόμενης "σύνθετης κρίσης" ( complex emergency). Ανάλογη είναι και η κρίση που συνεχίζεται στις Ανατολικές περιοχές της Δημοκρατίας του Κονγκό . Θυμάστε άλλωστε οτι στην εποχή των βροχών και στην Ιφακαρα υπάρχουν αρκετά κρούσματα χολέρας( βλ σχετική διάλεξη)

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Schoolchildren in earthquake drill

Millions of people across southern California have been taking part in what organisers say is the biggest-ever US earthquake drill.

Schools, hospitals and businesses joined in the exercise known as "The Great Southern California Shake-out".

The drill was based on the hypothetical scenario of a magnitude 7.8 earthquake striking the southern portion of the San Andreas Fault.

It was devised by scientists to help people prepare for future earthquakes.

At precisely 1000 local time (1800GMT), when the earthquake is supposed to have struck, millions of participants followed instructions to "drop, cover and hold on" - drop to the ground, take cover under a sturdy desk and hold on until the shaking stopped.

They were guided by a public service message sent to buildings and broadcast by television and radio stations.

ETHIOPIA: Saving lives with trained birth attendants

''I had heard that some women die while giving birth so I was scared most of the time during my pregnancy''

BROTHER, CAN YOU SPARE A DIME ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 29

5.500 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας

"...Στο μεταξύ, οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε σωφρονιστικά καταστήματα συνεχίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φυλακές Τρικάλων, όπου ομάδα κρατουμένων αναφέρει ότι «έχουν να δουν γιατρό μήνες, ενώ η αυστηρότητα στη χορήγηση αδειών είναι άκρως υπερβολική». Μέχρι χθες το βράδυ, απεργία πείνας πραγματοποιούσαν στην Αλικαρνασσό 79 άτομα, στην Αμφισσα 131, στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα 183, στα Γρεβενά 166, στα Διαβατά (ανηλίκων) 12 και στα Διαβατά ενηλίκων 430, στις φυλακές Δομοκού 580, στις γυναικείες του Ελαιώνα Θηβών 59, στην Κέρκυρα 192, στην Κομοτηνή 231, στον Κορυδαλλό 950, στη Λάρισα 280, στο Μαλανδρίνο 289, στην Πάτρα 900, στα Τρίκαλα 520 (17 έχουν ράψει το στόμα τους), στη Χαλκίδα 163, στα Χανιά 33 και στη Χίο 53." ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ 12/11/08 δείτε μία μαρτυρία καρατουμένου

16th WORLD CONGRESS ON DISASTER & EMERGENCY MEDICINE

VICTORIA ,CANADA 12-15 may 2009
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ WORLD ASSOCIATION FOR DISASTER AND EMERGENCY MEDICINE

Global Incidence of H5N1 Virus

δείτε μιά σειρά απο πολύ παραστατικούς χάρτες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών απο το WFP

Φόβοι για επιδημίες από την αλλαγή στο κλίμα

Απο τον συνεργάτη του Μεταπτυχιακού μας Δρ Θ.Τσιάκο, λάβαμε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

36th Annual International Conference GLOBAL HEALTH

MAY26-30,2009 WASHINGTON,D.C.

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

19-21ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Nobel award opens old wounds

Ενα ενδιαφέρον αρθρο του "The Lancet Infectious Diseases"

19th WORLD CONFERENCE ON DISASTER MANAGEMENT