Το Μεταπτυχιακό μας κλήθηκε να διοργανώσει στα πλάισια του Συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής που έγινε στη θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαρίου, ένα Στογγυλό Τραπέζι με θέμα «Μαζικές Απώλειες Υγείας»
Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο Καθηγητής κ Ρόζενμπεργκ και έλαβαν μέρος ο Κ Χολέβας ,Πολιτικός Μηχανικός και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΜΣ, ο Κ Γ.Κόλλιας Ιατρός στο ΚΑΤ, ο Κ Ν Δεγεμερτζόγλου επισμηναγός ΥΣ. στο 251 Νοσοκομείο.
Ο Κ Χολέβας έδωσε μία εικόνα της μεγάλης αύξησης των μεγάλων καταστροφών τόσο απο άποψη συχνότητας όσο και απο άποψη αριθμού θυμάτων.Τόνισε τις έννοιες της τρωτότητας και της ετοιμότητας για αντιμετώπιση και διατύπωσε το ερώτημα του πόσο έτοιμοι και εξοπλισμένοι είμαστε σαν χώρα για αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων φυσικών καταστροφών.Ο κ Κόλλιας αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα της ΠΟΥ για τα «ασφαλή νοσοκομεία» σε περίπτωση μαζικών απωλειών υγείας ενώ ο Ιατρός κ Δεγεμερτζόγλου έκανε μία αναφορά στα μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων μαζικών καταστροφών.
Τέλος, ο Καθηγητής Θ. Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης στελεχών για παροχή υψηλού επειπέδου υπηρεσίες σε μαζικές απώλειες υγείας και κάλεσε στο πρώτο σεμινάριο ιατρικής Καταστροφών που θα διοργανωθεία απο το Μεταπτυχιακό μας στην λευκωσία, τον Οκτώβριο 2001.
Στην ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε, έλαβαν μέρος ο Καθηγητής κ. Γ. Ανδρουλάκης, ο Καθηγητής κ Γερασιμίδης, ο εκπροσωπος Πολιτικής προστασίας της Διευρυμένης Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας κ Κοκολάκης και πολλοί σύνεδροι. Εγινε εναφορά στην έλλειψη οργανωμένης ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών στον χώρο της υγείας, στο απόρρητο(;) σχέδιο «Περσέας» στην απουσία κάθε άσκησης ετοιμότητας μετα το 2004 και στην ανάγκη εκπαίδευσης ιατρών και προσωπικού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.