Μία οδυνηρή απώλεια



Συμπληρώνονται τις μέρες αυτές 40 ημέρες απο την τραγική απώλεια της συναδέλφου Πετρούλας Χατζηπανταζή
Η Πετρούλα  Χατζηπανταζή, εμπειρογνώμων του ΥΠ.ΕΞ., βρισκόταν σε ιατρική αποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ταυτόχρονα συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην διδακτική ομάδα του 5ου Σεμιναρίου Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής στην Τανζανία.

Στην τελετή λήξης του Σεμιναρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 7.35 μμ και ενώ βρισκόταν μαζί με την ομάδα όλων των 33 συμμετεχόντων έξω ακριβώς από την Ελληνική Λέσχη στην κεντρική λεωφόρο του Νταρ Ες Σαλάμ, δέχθηκε επίθεση με σκοπό την αρπαγή της τσάντας της από επιβάτες ενός οχήματος που την παρέσυρε σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας της πολλαπλά τραύματα. Μετά την παροχή επιτόπου των πρώτων βοηθειών, μεταφέρθηκε επειγόντως στο παρακείμενο νοσοκομείο AGA CHAN HOSPITAL όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές κακώσεις θώρακα και κοιλιάς και μαζική εσωτερική αιμορραγία. Η ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο  όπου, παρά τις προσπάθειες των ιατρών του Νοσοκομείου και των ιατρών - μελών της Ελληνικής Ιατρικής ομάδας, υπέκυψε στις 11 μμ.

Το ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής, όλοι οι συνεργάτες καθηγητές, οι φοιτητές και οι συνοδοί εκφράζουμε τη βαθειά οδύνη μας για τη άδικη απώλεια της εξαιρετικής συναδέλφου που  η εμπειρία της και οι επιστημονικές της δραστηριότητες στον τομέα της Ταξιδιωτικής Ιατρικής υπήρξαν πάντα πηγή μάθησης και έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική κοινότητα του Νταρ Ες Σαλάμ καθώς και τις προξενικές αρχές για την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Εκφράζουμε στην οικογένειά της, στους οικείους της και στους συναδέλφους της του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στην Ελληνική Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής, της οποίας υπήρξε πρόεδρος, τα θερμά μας συλλυπητήρια.



2nd ADVANCED COURSE IN THE MANAGEMENET OF DISASTER VICTIMS

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε και φέτος στο 2ο Σεμινάριο διαχείρισης θυμάτων απο φυσικές καταστροφές που θα γίνει απο τις 28 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2012 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Μετα την επιτυχία του πρώτου Σεμιναρίου που έγινε πέρσι στην Κύπρο, το δεύτερο αυτό Σεμινάριο φιλοδοξεί να προσφέρει θεωρητικές γνώσεις αλλα κυρίως πρακτική άσκηση σε περιβάλλον αληθινής φυσικής καταστροφής στον οικισμό "Φαρσα" που έχει καταστραφεί απο τους σεισμούς του 1952
Δείτε το πρόγραμμα του Σεμιναρίου.

Τι σημαινει αληθεια "Ελεύθερη διακίνηση ιδεών" στο Πανεπιστήμιο;

Στις 10 Οκτώβρη, παραγματοποιήσαμε στο Αμφιθέατρο "Ι Δρακόπουλος" στα Προπύλαια, το εναρκτήριο μάθημα του Μεταπτυχιακού μας για τη νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά με θέμα: "Ατομικά Δικαιώματα και Υγεία: Η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων βοηθάει πράγματι στην προστασία της Δημόσιας Υγείας;"
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και συνεργάτης του μεταπτυχιακού μας κ Π.Παναγιωτόπουλος ενώ συντονιστής και σχολιαστής ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας  Αρβανίτης.
Στην διάλεξη έγινε εκτενής αναφορά στην πρωτοφανή πρακτική της διαπόμπευσης των ιερόδουλων- φορέων του AIDS απο τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας τον Μαίο του 2012 με πρόσχημα δήθεν την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι Ομιλητές και οι σχολιαστές κατήγγειλαν την πρωτοφανή ανθρωποφαγική πρακτική της αποκάλυψης ατομικών στοιχείων ασθενών, της καταπάτησης κάθε έννοιας ιατρικού απορρήτου απο τους "ιατρούς" συνεργάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλα και τις ευθύνες όσων ΜΜΕ δεν ύψωσαν το ανάστημά τους σε αυτήν την προεκλογικής σκοπιμότητας πρωτοφανή παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το ΠΜΣ μας υπήρξε απο τις λίγες φωνές που με θάρρος κατάγγειλαν την πρακτική αυτή απο την πρώτη στιγμή. με έκπληξη μάλιστα είδαμε οτι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Ιατρική Κοινότητα με περισσή υποκρισία προσπάθησε να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Τελικά μήπως πράγματι το Πανεπιστήμιό μας μπορεία κόμη να είναι χώρος ελευθερης και γενναίας διακίνησης ιδεών;
Θ.Ρόζενμπεργκ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ...

Πέρασε ένας σχεδόν  χρόνος απο την συνταρακτική αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα, στην πλατεία Συντάγματος...
Η είδηδη δεν έκανε και τόση εντύπωση στην Ελληνική κοινή γνώμη. Πολλοί τον είπαν τρελό η απελπισμένο...
Ο Ισπανός Joaquin Carborell απο την Σαραγόσα.έγραψε και μελοποίησε στη μνήμη του ένα τραγούδι.Το παρουσίασε με αυτά τα λόγια:

"Me enteré de la inmolación de Dimitris Christoulas y me conmovió. Un gesto insólito en estos tiempos, un ejercicio de violencia contra el abuso. Escribí un artículo para El Periódico. Apareció el viernes. Me di cuenta de que ahí existía una canción, con el mismo espíritu con que hacíamos canciones en los años 70. Una canción de protesta. El sábado la escribí. El domingo 8 le puse la música. El lunes 9 la grabamos en Vinos Chueca con Granbob. Rudimentariamente. Con las tripas. Esto es lo que ha salido. Para recordar a aquellos que entienden que para respirar se necesita oxígeno y dignidad. Como Dimitris".

Joaquín Carbonell. Zaragoza, 9 de abril de 2012"