ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 2ου ΕΝΤΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Εντατικού Σεμιναρίου "Αντιμετώπισης θυμάτων απο Μαζικές Καταστροφές" που έγινε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς απο 28 Οκτωβρίου ώς 4 Νοεμβρίου 2012 .
Οι 30 φοιτητές του Μεταπτυχιακού μας,  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου διαλέξεις σε θέματα διάσωσης και διακομιδής θυμάτων, παροχής πρώτων βοηθειών και διαλογής, εξοικείωσης με τις τηλεπικοινωνίες και τα προβλήματά τους, τα προβήματα της διαχείρισης των πόρων, τις σχέσεις με τα ΜΜΕ  ενώ συμμετείχαν σε μια σειρά απο πρακτικές ασκήσεις και σενάρια προσομοίωσης.
Δίπλα στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού, οι φορείς της πολιτικής προστασίας της περιοχής όπως οι εθελοντές σαμαρείτες, οι πυροσβέστες και οι πρόσκοποι πλαισίωσαν τόσο τα μαθήματα όσο και τις ασκήσεις και έτσι δόθηκε η ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή πείρας και απόψεων.
Η μεγάλη άσκηση προσομοίωσης έγινε στο χώρο του χωριού Φάρσα που καταστράφηκε απο τον σεισμό του 1953 και βασίστηκε σε ένα σενάριο διάσωσης θυμάτων σεισμού βάζοντας σε δοκιμασία όλους τους  συντελεστές του μεταπτυχιακού μας αλλα και τους φορείς του  νησιού που συμμετείχαν σε αυτήν.
Το Σεμινάριο είχε προετοιμαστεί  με ιδιαίτερη προσοχή απο την Οργανωτική Επιτροπή και με την συμμετοχή των διακεκριμένων καθηγητών κ Bernd Domres του Πανεπιστημίου του Τubingen , του καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ κ Ευθυμίου Λέκκα , του κ Steve Photiou του Νοσοκομείου της Padova και του Π.Μηχανικού κ κ Χολέβα
Tαυτόχρονα οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τις ομορφιές του πανέμορφου νησιού των επτανήσων: Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα υπέροχα φθινοπωρινά ηλιοβασιλέματα ενώ γνωρίσαμε στιγμές πολιτιστικής ανάτασης χάρις στις διαλέξεις της συναδέλφου Ε.Βασιλοπουλου για τον ποιητή Ν. Καββαδία και στις συναυλίες της τοπικής μαντολινάτας...  .Και του χρόνου!