ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 3ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Σεμινάριο αντιμετώπισης θυμάτων από μαζικές καταστροφές που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διεθνής Ιατρική –Διαχείριση κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής από 20 έως 25 Οκτωβρίου 2013 στην Κω.
Περισσότεροι από 50 φοιτητές , γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές παρακολούθησαν τις εργασίες του σεμιναρίου ενώ συμμετείχαν και ιατροί και διασώστες από την Κω και την Ρόδο.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία στη διάρκεια του Σεμιναρίου να παρακολουθήσουν διαλέξεις από διακεκριμένους  επιστήμονες διεθνούς κύρους γύρω από την αντιμετώπιση συμβάντων μεγάλης κλίμακας και να συμμετάσχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης πάνω στον συντονισμό των υπηρεσιών στην διάσωση, διαλογή, πρωτοβάθμια αντιμετώπιση και ταχεία διακομιδή τραυματιών και θυμάτων καταστροφών.
Εκτός από τις εξαιρετικές διαλέξεις,  οι σπουδαστές του ΠΜΣ μας είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο του σεμιναρίου να παρακολουθήσουν ασκήσεις διάσωσης εικονικών θυμάτων πνιγμού και σταθεροποίησης και ανάταξης καταγμάτων.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η άσκηση ετοιμότητας για υποδοχή τραυματιών από μαζικό ατύχημα στο Νοσοκομείο της Κω που κατέδειξε την ανάγκη ετοιμότητας και συνεργασίας των υπηρεσιών των νοσοκομειακών δομών  του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, του  ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, και των δυνάμεων ενδυνάμωσης της τάξης σε μία περιοχή που υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην τουριστική περίοδο.

Η δεύτερη μεγάλη άσκηση προσομοίωσης αφορούσε στις συνθήκες διάσωσης, υποδοχής και υγειονομικής θωράκισης σε περιπτώσεις άφιξης μεγάλου αριθμού μεταναστών σε ελληνικές ακτές και πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, των υγειονομικών αρχών του νησιού και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας καθώς και εθελοντικών ομάδων διάσωσης των κατοίκων.
Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τις πρακτικές διάσωσης, καταγραφής, ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης και προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών με βάση τις αρχές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Αντιμετωπίστηκαν επίσης θέματα υγειονομικής θωράκισης, επιδημιολογικής προστασίας και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων.

Αποκορύφωμα του σεμιναρίου ήταν η μεγάλη διακλαδική άσκηση προσομοίωσης μεγάλου αεροπορικού ατυχήματος στον αερολιμένα της Κω.
Είναι γνωστό ότι πολλά περιφερικά αεροδρόμια στη χώρα μας υποδέχονται το καλοκαίρι μεγάλο αριθμό πτήσεων και πολλοί μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ετοιμότητα των υγειονομικών υποδομών και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας να ανταποκριθούν σε περίπτωση μεγάλου δυστυχήματος.
Η άσκηση στον αερολιμένα της Κω ενέπλεξε τις υπηρεσίες του αεροδρομίου, τις Υγειονομικές υπηρεσίες  των Ενόπλων Δυνάμεων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και όλους τους διαθέσιμους πόρους του νησιού για την αντιμετώπιση ενός εικονικού συμβάντος με περισσότερα από 50 θύματα.
Εκτιμήθηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών, ο εξοπλισμός τους, η παρέμβαση των υγειονομικών μέσων για διαλογή και προνοσοκομειακή αντιμετώπιση καθώς και η διαθεσιμότητα μέσων για αεροδιακομιδή των εικονικών θυμάτων. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν σε πραγματικούς χρόνους σε ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης θυμάτων και συγγενών, διαχείρισης νεκρών, λεπτά θέματα διακρατικών σχέσεων και στην διαχείριση των μέσων ενημέρωσης σε περιόδους κρίσης.

Η επίσκεψη αυτή στο νησί του Ιπποκράτη και στο Διεθνές Ιπποκρατικό Ίδρυμα,  έδωσε σε όλους την ευκαιρία να  αναβαπτιστούν στις πανάρχαιες ρίζες της Ιπποκρατικής Ιατρικής που γνώμονα της έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Η επιλογή της Κω για την  διεξαγωγή του τρίτου αυτού εκπαιδευτικού φόρουμ δεν είναι τυχαία. Η γεωπολιτική της θέση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θέατρο μεγάλων ανακατατάξεων αλλά και γεωλογικής αστάθειας, η προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών αλλά και προσφυγικών ρευμάτων την καθιστά ιδανικό τόπο για τέτοιες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες.

Οι άριστες υποδομές στο ευχάριστο και άνετο περιβάλλον του Συνεδριακού Κέντρου “Kypriotis Panorama”και η ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία των κατοίκων, των αυτοδιοικητικών δομών και των υπηρεσιών δημόσιας προστασίας του πολίτη, μας δίνουν το δικαίωμα να καθιερώσουμε την Κω σαν μόνιμο τόπο διεξαγωγής των Σεμιναρίων διαχείρισης θυμάτων μαζικών καταστροφών και να προτείνουμε την ίδρυση ενός μόνιμου θεσμού μελέτης και έρευνας σε ζητήματα προστασίας των θυμάτων από μεγάλες κρίσεις.

Και του Χρόνου !

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ
Χειρουργός
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας»