Είκοσι πέντε χρόνια αφ’ ότου ο λιμός στην Αιθιοπία είχε συνέπεια να πεθάνουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και να κινητοποιηθεί παράλληλα η υφήλιος για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία, η αιθιοπική κυβέρνηση απευθύνει εκ νέου έκκληση για βοήθεια, καθώς περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Αιθίοπες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του υποσιτισμού. Ο υπουργός Γεωργίας της Αιθιοπίας, Μιτίκου Κάσα, είπε ότι εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας η χώρα του χρειάζεται 159.000 τόνους τροφίμων αξίας 121 εκατομμυρίων δολαρίων, για το διάστημα από τώρα έως τα τέλη του έτους. Πρόσθεσε, δε, ότι τουλάχιστον 80.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται και ότι απαιτούνται εννέα εκατομμύρια δολάρια για να τραφούν στοιχειωδώς παιδιά και γυναίκες στην Αιθιοπία. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην ασφάλεια της χώρας και τις κακές συνθήκες υγιεινής, η έλλειψη τροφίμων ανάγεται στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τη ζωή των 83 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιθιοπίας, τόνισε ο υπουργός.
Ο αρμόδιος των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία, Φιντέλε Σσρασάρο, ζήτησε από την αιθιοπική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στους ακτιβιστές και στα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως στο ανατολικό τμήμα που συνορεύει με την Σομαλία και το οποίο σπαράσσεται από συγκρούσεις.
Σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από το λιμό του 1984, απαιτείται αλλαγή στρατηγικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πείνα στην Αιθιοπία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, μετά τη Νιγηρία. Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στις χώρες που μπορούν να βοηθήσουν την Αιθιοπία. Πέραν της οικονομικής βοήθειας που μπορούν να προσφέρουν ή και αντί αυτής, να ενισχύσουν την Αιθιοπία και ως προς τη δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα των φραγμάτων νερού, με σκοπό την αποθήκευση νερών της βροχής ώστε να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες ανάγκες.
Η αποστολή τροφίμων μπορεί να σώσει ζωές, όμως, το να επιμένουμε μόνο σε αυτή τη συγκεκριμένη στρατηγική, δεν προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις σε χρόνιες κρίσεις, επισημαίνεται στην έκθεση της οργάνωσης. «Δεν μπορούμε να προκαλέσουμε βροχή, υπάρχουν όμως πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο της ξηρασίας και της καταστροφής που αυτή συνεπάγεται στην Αιθιοπία και στο Κέρας της Αφρικής, τόνισε η Πένι Λόρενς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Δείτε το
φίλμ στο Υ-Τube (
Απο την Ηρώ Βαρσαμή)