Kαλως ήλθατε στο Blog του μεταπτυχιακού μας... Στο Blog αυτό βρίσκετε ενδιαφέροντα άρθρα, ειδήσεις, σχόλια η ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα του Μεταπτυχιακού μας μαθήματος και όχι μόνο... Ο χώρος αυτός είναι δικός σας. Μπορείτε να κάνετε σχόλια, να υποδεικνύετε κείμενα η ειδήσεις που θα θέλατε να δημοσιευτούν. Τα σχόλια η τις προτάσεις σας μπορείτε να τις απευθύνετε στο rosen@med.uoa.gr. Σας περιμένουμε....
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ;
Στις 31 Οκτωβρίου η γή μας θα φιλοξενεί επτα δισεκατομμύρια κατοίκους !!!
Μεγάλη επιτυχία του πρώτου Εντατικού Σεμιναρίου Ιατρικής καταστροφών
Ενθουσιασμένοι επιστρέψαμε στην Ελλάδα οι τριάντα περίπου συμμετέχοντες στις εργασίες του 1st Advanced Course in the Management of Disaster Victims που πργαματοποιήθηκε στην Κύπρο απο 17 έως 22 Οκτωβρίου 2011.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε απο το Μεταπτυχιακό μάθημα Διεθνής Ιατρική –διαχείριση κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Πολιτική Αμυνα και το Kλιμάκιο Διασωστών Λευκωσίας.
Στη διάρκεια του Σεμιναρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε υψηλού επιπέδου μαθήματα πάνω στην διαχείριση φυσικών η ανθρωπογενών καταστροφών, στην ανάπτυξη των ιατρικών ομάδων παροχής πρώτων βοηθειών, στα ζητήματα συνεργασίας με τις ομάδες έρευνας –διάσωσης, καθώς και σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης πόρων. Συζητήθηκαν τα ειδικά υγειονομικά προβλήματα σε διάφορους τύπους μαζικών απωλειών υγείας με ιδιάιτερη έμφαση στις σύνθετες κρίσεις και στα συμβάματα απο πυρηνικά και βιολογικά όπλα καθώς και σε ασύμμμτρες απειλές.
Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου αφορύσε εξοικείωση με τις αντίξοες συνθήκες απεγκλωβισμού θυμάτων, την εγκατάλειψη υψηλών κτιρίων, τον προσανατολισμό των ομάδων στο σκοτάδι, την άσκηση εργασίας με ειδικό εξοπλισμό, την ακινητοποίηση καταγμάτων, και την διαχείριση τοων Μέσων μαζικής Ενημέρωσης και του γραφείου τύπου.
Στο σεμινάριο δίδαξε ένα επιτελείο διακεκριμένων ομιλητών απο την Ελλάδα, την Κύπρο αλλα και απο το εξωτερικό. Έτσι είχαμε τη τιμή να έχομε σαν επίτιμο προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή κ Bernd Domres του Γερμανικού Ινστιτούτου Ιατρικής Καταστροφών , τον Δρ Chris Giannou χειρουργό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, τον Δρ Steve Photiou του European Medical disaster Management , τον Κώστα Χολέβα, Πολιτικό Μηχανικό με μεγάλη εμπειρία στην Πολιτική προστασία, και τον Χειρουργό κ Κ. Παπαιωάννου τ. Πρόεδρο του ελληνικού Τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα με εμπειρία σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέλος, η Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Τσακαρέστου, έδωσε το στίγμα της διαχείρισης των ΜΜΕ σε περίοδο κρίσης. Οι Κύπριοι συνάδελφοι εκπροσωπήθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απο τον προιστάμενο της πολιτικής Αμυνας Λευκωσίας κ Ν .Πάρη, τον Δν/τή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου λευκωσία κ Κυπριανού, τον κ Παπάζογλου, τον κ Α.Μπουδάκο,την νοσηλεύτρια της υπηρείας ασθενοφόρων και ΤΕΠ κα Κωνσταντίνου, την απόφοιτη του ΠΜΣ μας κυρία Ελλη –Βαρβάρα Μήτσα και πολλούς άλλους συναδέλφους που και απο την θέση αυτή ευχαριστούμε.
Αποκορύφωμα της εκπαίδευσης υπήρξε η μεγάλης κλίμακας άσκηση προσομόιωσης σε σενάριο παροχής βοήθειας σε θύματα σεισμού. Για περισσότερες απο οκτώ ώρες οι φοιτητές του μεταπτυχιακού μας, με την καθοδήγηση και υποστήριξη των εθελοντών διασωστών, μπόρεσαν να διεισδύσουν σε ερείπια και να απεγκλωβίσουν θύματα, να ασκηθούν στην διακομιδή τραυματιών,στη διαλογή θυμάτων, στην ανάπτυξη σταθμού πρώτων βοηθειών, στην ανάνηψη και στην θεραπεια κακώσεων απο καταπλάκωση. Η ψυχολογική στήριξη θυμάτων και συγγενών, ο τύπος και τα ΜΜΕ , η επικοινωνίες η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και οι εφεδρίες καθώς και η ασφάλεια και η η ομαλή λειτουργία υλικού υπήρξαν επίσης μέρος της άσκησης.
Η επίσκεψη στην Μεγαλόνησο μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε απο κοντά την γωνιά αυτή της Ελλάδας και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες των αγώνων κατα της Αποικιοκρατίας και –αργότερα – της νεοαποικιοκρατίας. Μας έφερε σε επαφή με ένα μεγαλόψυχο και φιλόξενο λαό που χαράζει το μέλλον του στα πλάισια του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι διεκδικόντας ταυτόχρονα την διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του για το καλό των ίδιων των κατοίκων.
Η επίσκεψη αυτή μας έκανε να ζήσουμε απο κοντα την φιλοξενία και την ανθρωπιά των Κυπρίων συναδέλφων μας , των εθελοντών διασωστών. Μα απαοκάλυψε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης , την αυτοπειθαρχία και τον επαγγελματισμό τους αλλα ταυτόχορνα βρήκαμε σ αυτούς καλούς και πιστούς φίλους με ανθρωπιά και κατανόηση.Φιλίες που διαμορφώνονται μέσα απο την κοινή αυτή δράση διαρκούν και αποτελούν την πιο σταθερή βάση συνεργασίας και προόδου.
Το Μετατυχιακό μας μάθημα, όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές , εκφράζουμε για αλλη μία φορά τις θερμές ευχαριστίες μας στους Κύπριους Συναδέλφους μας και υποσχόμαστε οτι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε το πρώτο αυτό Σεμινάριο να επαναληφθεί με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και να αποτελέσει, ενδεχόμενα, θεσμό ακαδημαϊκής αριστείας για ολόκληρη την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ;
Ημεριδα "Δημιουργία δομών για ΑΜΕΑ" :Μία υπόδειξη της φοιτήτριάς μα ςΚύρίας Γεωργαλή
Από την νεοφερμένη φοιτήτριά μας καυρία Γεωργαλή λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:
"ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑμΕΑ, ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΗΔΗ, ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΔΟΜΩΝ / ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑμΕΑ.
ΕΠΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Κ. ΓΚΑΡΑΝΗ – ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ FORUM Ή BLOG ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΟ FEEDBACK ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ"
εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα
Ημερίδα
7 Οκτωβρίου 2011
17.00-21.00
Α. «Θεραπευτική Αρχιτεκτονική» (17.00-19.00)
Ημερίδα με έργα Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής
(οικοτροφεία, κέντρα ημέρας, προστατευόμενα
διαμερίσματα, προσαρμοσμένες οικίες κ.ά.). Η ημερίδα
θα δομηθεί γύρω από ένα διαδραστικό διάλογο
διανθισμένο με ολιγόλεπτες εισηγήσεις επιστημόνων
από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρεμβάσεις του
κοινού.
Τον συντονισμό θα αναλάβει:
η Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Νοσοκομειολόγος).
Συμμετέχουν με τοποθετήσεις η Dr. Upali Nanda (ΗΠΑ),
Η Annette Ridenour (Καναδάς), ο Dr Cornel Lustig (Ισραήλ),
προσωπικότητες από το Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά
και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Β. «Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στην
ψυχική υγεία ως συμπληρωματικό μοντέλο
μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής (19.00-
20.00)
Τα εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα, αποδεδειγμένα από
μελέτες που έχουν γίνει, έχουν καταδείξει την συμβολή
τους όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
των ασθενών αλλά και σε θέματα πρόληψης ασθενειών
και μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής, τόσο σε
επίπεδο παθολογικό όσο και ψυχιατρικό. Η πιλοτική
εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης εναλλακτικών
θεραπευτικών μέσων από την “ΕΔΡΑ”, έχει καταγράψει
θετικά αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν σε αυτή την
συνάντηση και θα ανακοινωθούν στο επιστημονικό κοινό
από τον επιστημονικά υπεύθυνο κ. Αλέξανδρο Οικονόμου
και τον Ψυχίατρο των δομών κ. Χρύσανθο Μπουλά.
Γ. Αρχιτεκτονική Τοπίου – Θεραπευτική
Γεωργία (Κήπος)» (20.00-21.00)
Με σημείο εκκίνησης την παρέμβαση της Δρ.
Τζούλιας Τζώρτζη (Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-
Περιβαλλοντολόγος) σχετικά με τη Θεραπευτική
Κηπουρική και την εφαρμογή της στην Αρχιτεκτονική
Τοπίου, το δεύτερο τμήμα της ημερίδας θα αναπτυχθεί
γύρω από τη δημιουργία και τη χρήση κήπων με
συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως εναλλακτικών
θεραπευτικών μέσων και στην υιοθέτηση ενός
αρμονικότερου ρυθμού ζωής. Για παραδείγματα από την
Ελλάδα θα μιλήσει ο κ. Μιχάλης Μανιαδάκης (Τεχνικός
Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας), ενώ θα
γίνουν τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες από την
Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΑΣ
Με υπερηφάνεια παρακολουθήσαμε την υποστήριξη των διπλωματικών εργασιών (vivae) των μεταπτυχιακών φοιτητών μας της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2011. Με χαρά διαπιστωνουμε την γενική άνοδο του επειπέδου των εργασιών πολλές απο τις οποίες διεκδικούν επάξια την δημοσίευσή τους σε έγκυρα ξενόγλωσσα περιοδικά.
Με δικαιολογημένη λοιπόν ικανοποίηση λάβαμε τν επιστολή του Επιστημονικού Συνεργάτη του Μεταπτυχιακού μας Κώστα Χολέβα που παρακολούθησε μερικές απο τις παρουσιάσεις:
" Αγαπητέ Θεόφιλε
Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα τους παλιούς μας μαθητές να παρουσιάζουν τις εργασίες τουΗταν πολύ καλοί, και ίσως την Πέμπτη να ήταν εξίσου ή ακόμη καλύτερες οι παρουσιάσεις και οι εργασίες των τελειόφοιτων μεταπτυχιακών σπουδαστών. Αντανακλούν την προσπάθειά τους αλλά και το επίπεδο της προσφερθείσας γνώσης κι εμπειρίας.
Παρακάτω στέλνω εναν σύνδεσμο όπου ο φίλος Τάκης Αλεβαντής παρουσιάζει τη συσχέτιση της 'αντιμετώπισης κρίσεων' με την πολύ δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε.Εαν το κρίνεις σκόπιμο, αξίζει, νομίζω να αναρτηθεί στο blog. Με εκτίμησηΚώστας”