Μεγάλη επιτυχία του πρώτου Εντατικού Σεμιναρίου Ιατρικής καταστροφών

Ενθουσιασμένοι επιστρέψαμε στην Ελλάδα οι τριάντα περίπου συμμετέχοντες στις εργασίες του 1st Advanced Course in the Management of Disaster Victims που πργαματοποιήθηκε στην Κύπρο απο 17 έως 22 Οκτωβρίου 2011.

Το Σεμινάριο οργανώθηκε απο το Μεταπτυχιακό μάθημα Διεθνής Ιατρική –διαχείριση κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Πολιτική Αμυνα και το Kλιμάκιο Διασωστών Λευκωσίας.

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε υψηλού επιπέδου μαθήματα πάνω στην διαχείριση φυσικών η ανθρωπογενών καταστροφών, στην ανάπτυξη των ιατρικών ομάδων παροχής πρώτων βοηθειών, στα ζητήματα συνεργασίας με τις ομάδες έρευνας –διάσωσης, καθώς και σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης πόρων. Συζητήθηκαν τα ειδικά υγειονομικά προβλήματα σε διάφορους τύπους μαζικών απωλειών υγείας με ιδιάιτερη έμφαση στις σύνθετες κρίσεις και στα συμβάματα απο πυρηνικά και βιολογικά όπλα καθώς και σε ασύμμμτρες απειλές.

Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου αφορύσε εξοικείωση με τις αντίξοες συνθήκες απεγκλωβισμού θυμάτων, την εγκατάλειψη υψηλών κτιρίων, τον προσανατολισμό των ομάδων στο σκοτάδι, την άσκηση εργασίας με ειδικό εξοπλισμό, την ακινητοποίηση καταγμάτων, και την διαχείριση τοων Μέσων μαζικής Ενημέρωσης και του γραφείου τύπου.

Στο σεμινάριο δίδαξε ένα επιτελείο διακεκριμένων ομιλητών απο την Ελλάδα, την Κύπρο αλλα και απο το εξωτερικό. Έτσι είχαμε τη τιμή να έχομε σαν επίτιμο προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή κ Bernd Domres του Γερμανικού Ινστιτούτου Ιατρικής Καταστροφών , τον Δρ Chris Giannou χειρουργό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, τον Δρ Steve Photiou του European Medical disaster Management , τον Κώστα Χολέβα, Πολιτικό Μηχανικό με μεγάλη εμπειρία στην Πολιτική προστασία, και τον Χειρουργό κ Κ. Παπαιωάννου τ. Πρόεδρο του ελληνικού Τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα με εμπειρία σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέλος, η Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Τσακαρέστου, έδωσε το στίγμα της διαχείρισης των ΜΜΕ σε περίοδο κρίσης. Οι Κύπριοι συνάδελφοι εκπροσωπήθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απο τον προιστάμενο της πολιτικής Αμυνας Λευκωσίας κ Ν .Πάρη, τον Δν/τή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου λευκωσία κ Κυπριανού, τον κ Παπάζογλου, τον κ Α.Μπουδάκο,την νοσηλεύτρια της υπηρείας ασθενοφόρων και ΤΕΠ κα Κωνσταντίνου, την απόφοιτη του ΠΜΣ μας κυρία Ελλη –Βαρβάρα Μήτσα και πολλούς άλλους συναδέλφους που και απο την θέση αυτή ευχαριστούμε.

Αποκορύφωμα της εκπαίδευσης υπήρξε η μεγάλης κλίμακας άσκηση προσομόιωσης σε σενάριο παροχής βοήθειας σε θύματα σεισμού. Για περισσότερες απο οκτώ ώρες οι φοιτητές του μεταπτυχιακού μας, με την καθοδήγηση και υποστήριξη των εθελοντών διασωστών, μπόρεσαν να διεισδύσουν σε ερείπια και να απεγκλωβίσουν θύματα, να ασκηθούν στην διακομιδή τραυματιών,στη διαλογή θυμάτων, στην ανάπτυξη σταθμού πρώτων βοηθειών, στην ανάνηψη και στην θεραπεια κακώσεων απο καταπλάκωση. Η ψυχολογική στήριξη θυμάτων και συγγενών, ο τύπος και τα ΜΜΕ , η επικοινωνίες η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και οι εφεδρίες καθώς και η ασφάλεια και η η ομαλή λειτουργία υλικού υπήρξαν επίσης μέρος της άσκησης.

Η επίσκεψη στην Μεγαλόνησο μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε απο κοντά την γωνιά αυτή της Ελλάδας και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες των αγώνων κατα της Αποικιοκρατίας και –αργότερα – της νεοαποικιοκρατίας. Μας έφερε σε επαφή με ένα μεγαλόψυχο και φιλόξενο λαό που χαράζει το μέλλον του στα πλάισια του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι διεκδικόντας ταυτόχρονα την διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του για το καλό των ίδιων των κατοίκων.

Η επίσκεψη αυτή μας έκανε να ζήσουμε απο κοντα την φιλοξενία και την ανθρωπιά των Κυπρίων συναδέλφων μας , των εθελοντών διασωστών. Μα απαοκάλυψε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης , την αυτοπειθαρχία και τον επαγγελματισμό τους αλλα ταυτόχορνα βρήκαμε σ αυτούς καλούς και πιστούς φίλους με ανθρωπιά και κατανόηση.Φιλίες που διαμορφώνονται μέσα απο την κοινή αυτή δράση διαρκούν και αποτελούν την πιο σταθερή βάση συνεργασίας και προόδου.

Το Μετατυχιακό μας μάθημα, όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές , εκφράζουμε για αλλη μία φορά τις θερμές ευχαριστίες μας στους Κύπριους Συναδέλφους μας και υποσχόμαστε οτι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε το πρώτο αυτό Σεμινάριο να επαναληφθεί με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και να αποτελέσει, ενδεχόμενα, θεσμό ακαδημαϊκής αριστείας για ολόκληρη την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.