ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS: ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία της νόσου φαίνεται να σταθεροποιείται , οι τάσεις μετάδοσης για την Ευρώπη εμφανίζονται αυξητικές σύμφωνα με την έκθεση του ECDC. Ειδικά όμως για τη χώρα μας η τεράστια εκτίναξη των κρουσμάτων τη χρονιά που πέρασε, αντανακλά ευθέως την υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την κατάρευση του κράτους πρόνοιας. Η ανακοίνωση της ActUp τα λέει όλα: "

"...Η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, σε νέες περικοπές, από τις οποίες δεν θα γλιτώσουν ούτε τα επιδόματα Πρόνοιας, μεταξύ των οποίων και εκείνο για τα άτομα που πάσχουν από HIV/AIDS.

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για επόμενες γενιές χωρίς HIV/ΑΙDS, για Mηδενικές νέες λοιμώξεις, Mηδενικούς θανάτους και Mηδενικά φαινόμενα στιγματισμού, απαιτούν:

* όχι μόνο τη Χορήγηση Θεραπείας

* όχι μόνο την Υπεράσπιση Προσπαθειών που έχουν γίνει για την πρόσβαση σε φθηνά αντιρετροϊκά φάρμακα,

* όχι μόνο Δράσεις Πρόληψης και

* όχι μόνο την ενδυνάμωση των ευπαθών Κοινωνικών ομάδων.

Απαιτούν αλλαγές πολιτικών στο χώρο του HIV/AIDS.

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αναλγησίας, πολιτικού τσαρλατανισμού αλλά και πλήρους αποστασιοποίησης από οτιδήποτε σχετίζεται με διεθνείς πολιτικές για το HIV/AIDS και από οποιαδήποτε Λογιστική ή Οικονομική αντίληψη για τη Δημόσια Υγεία, τα Υπουργεία Υγείας & Εργασίας -Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας Αριθμ. Φ.11321/οικ.26012/1718/11 (ΦΕΚ 2611 Β/8-11-2011)- δημιούργησαν τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας που αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα. Στοχεύουν στη διακοπή του επιδόματος Πρόνοιας για τους ανθρώπους με HIV/AIDS με ΜΟΝΟ κριτήριο τη Σταδιοποίηση του Νοσήματος. Η εξέταση ΔΕ των οροθετικών από την Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας ΙΚΑ–ΕΤΑΜ θα πραγματοποιείται, από γιατρούς οι οποίοι δεν εξειδικεύονται και δεν γνωρίζουν την HIV λοίμωξη.

Πάρα πολλοί εκδιωκόμενοι-αποκλειώμενοι από τη δουλειά τους λόγω HIV/AIDS διακόπτουν ήδη τη θεραπεία τους, με στόχο την επιδείνωση της υγείας τους και τη διατήρηση του επιδόματος Πρόνοιας στο οποίο έχουν βασίσει τη ζωή τους.

Πέραν της ανθρωπιστικής προσέγγισης, η εξέλιξη της HIV λοίμωξης αυτών των ανθρώπων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος αφού η χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού HIV σε άλλα άτομα μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 90%.

Eπιβεβαιώνοντας την αντιρατσιστική του στάση το ΥΥΚΑ επικουρούμενο από αρκετούς δημοσιογράφους στιγματίζει με άνεση μια ήδη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, χρεώνοντάς τους τη μόλυνσή τους: κολλάνε για να πάρουν το επίδομα! Αιδώς...

Σε μια εκδήλωση που χρήζει ίσως ψυχαναλυτικής ερμηνείας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διοργανώνεται από τη Multitrab productions,(Αθήνα, 24/11/2011 Αριθ.Γεν.Πρωτ.ΔΥΓ5/129429) εκδήλωση με θέμα: 1η Δεκεμβρίου 2011-Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS- Γιόρτασε, Διασκέδασε, Υποστήριξε!

Αδυνατώντας να καταλάβουμε:

τι ακριβώς γιορτάζει το Υπουργείο Υγείας; Την κατά 53% αύξηση των νέων δηλώσεων ίσως;;

με τι ακριβώς διασκεδάζει; με τη διακοπή του επιδόματος και την εξώθηση των ανθρώπων με HIV/AIDS στη διακοπή των φαρμάκων τους;

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ :

Τι ακριβώς υποστηρίζει;

Αδυνατώντας να ερμηνεύσουμε την ψυχοπαθολογικού τύπου συμπεριφορά των «συμβούλων» του Υπουργείου Υγείας, πιστεύοντας πως πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής, πως η οποιαδήποτε ολιγωρία απέναντι σε μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση είναι εγκληματική, σας καλούμε να αντισταθείτε και να σταθείτε αρωγοί και αλληλέγγυοι στις προσπάθειές μας...."