2012: ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Απο τον φοιτητή μας Γ. Σταμάτη λάβαμε το πιο κάτω σχόλιο:


Tο κόστος των φυσικών καταστροφών και αυτών που προκλήθηκαν από ανθρώπινη υπαιτιότητα ανήλθε σε 152 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 (186 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re.
Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μετά τις φυσικές αυτές καταστροφές ανέρχεται σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που κάνει το 2012 την τρίτη πιο δαπανηρή χρονιά στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αναφέρει ο ελβετικός όμιλος.
Το ποσό αυτό ωστόσο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο πέρυσι, χρονιά που σημαδεύτηκε από πολλούς σεισμούς και το τεράστιο τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Το 2011 οι ασφαλισμένες απώλειες ανήλθαν συνολικά σε 126 δισεκατομμύρια δολάρια, υπενθυμίζει η μελέτη της Swiss Re.
Το 2012 σφραγίστηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές, κυρίως στις ΗΠΑ.
Στα δέκα συμβάντα με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό κόστος της χρονιάς που πέρασε, τα εννέα σημειώθηκαν σε αυτή τη χώρα. Το υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ασφαλίσεων στη Βόρεια Αμερική οδήγησε στην εκτόξευση των απωλειών στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο κυκλώνας Σάντι ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή του 2012 τόσο σε οικονομικές απώλειες όσο και σε κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που φέρνει τον κυκλώνα Σάντι στη δεύτερη θέση μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005.
Οι ασφαλισμένες απώλειες έφθασαν σχεδόν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 20 με 25 δισεκατομμύρια καλύφθηκαν από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Ιταλία δοκιμάστηκε επίσης από πολλούς σεισμούς στο βορρά της, με τις ασφαλισμένες απώλειες να ξεπερνούν το 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιταλική χερσόνησο.