Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ!

Εδώ και πολλά χρόνια πολλοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει την προστατευτική δράση της ασπιρίνης στην εμφάνιση του καρκίνου του π. εντέρου. Ανάμεσά τους και ο φίλος Β.Ρήγας καθηγητης στο Cornell και τωρα στο SUNY (Stony Brook) που οι φοιτητές του 2008 είχαν την ευκαιρία να ακούσουν στην εναρκτήρια διάλεξη του ΠΜΣ μας. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται απο μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο Lancet

Powered by ScribeFire.

Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στο ρηξικέλευθο αυτό άρθρο οι συγγραφείς υποστηρίζουν οτι πολλοί θάνατοι που μέχρι σήμερα αποδίδονται σε "εμπύρετα νοσήματα" οφείλονται στην πραγματικότητα στην ελονοσία.

Powered by ScribeFire.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΧΟΛΕΡΑΣ ΣΕ ΖΩΝΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

Απο τον απόφοιτο του ΠΜΣ μας Χρήστο Καραγιάννη πήραμε τις αναφορές για την πρόσφατη επιδημική έξαρση χολέρας στη Νιγηρία ενω η μόλις η προσοχή της διεθνούς κοινότητας απομακρύνθηκε απο την πολύπαθη Αιτή ξέσπασε και εκεί μία σοβαρή επιδημία της νόσου. Δείτε και ένα άρθρο για τις κοινωνικές διαστάσεις των "ξεχασμένων" νόσων

Powered by ScribeFire.

Το βάρος των "ξεχασμένων" ασθενειών

ενα ενδιαφέρον άρθρο απο το lancet

Powered by ScribeFire.

Αθλιες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα.

Απο την "Καθημερινή" 21.10.010 .Της Μ.Δεληθανάση.

Αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν ως άτυπα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Αυτοσχέδιοι χώροι κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα Αγ. Παντελεήμονα, Ομόνοιας, Ακροπόλεως, όπου –παρά την αποκρουστική δυσοσμία– αλλοδαποί παραμένουν έγκλειστοι για μήνες. Εκατοντάδες κατσαρίδες και ζωύφια κάτω από στρώματα στις φυλακές. Ανειδίκευτοι, άπειροι γιατροί στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού με ιατρικό εξοπλισμό που κάνει μόνο για μουσείο και έλλειψη βασικών φαρμάκων. Υπόδικοι και κατάδικοι μαζί στους θαλάμους, με τους πρώτους να περιμένουν έως 18 μήνες για να δικασθούν. Τμήματα συνοριακής φύλαξης και κέντρα κράτησης με παράτυπους αλλοδαπούς κλειδωμένους επί μήνες σε υπερβολικά στριμωγμένα, βρώμικα και υγρά κελιά, χωρίς φως και αερισμό, με ελάχιστα ή καθόλου προϊόντα προσωπικής υγιεινής, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα ή σε ενημέρωση αφού δεν υπάρχουν πουθενά διερμηνείς. Η πρόσβαση στη διαδικασία πολιτικού ασύλου είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ οι Αφγανοί, Σομαλοί και Πακιστανοί, που δεν μπορούν να επιστραφούν, καταλήγουν άστεγοι στο περιθώριο.

Αυτές τις συνθήκες κατέγραψε στη διάρκεια διερευνητικής αποστολής, από 10 έως 20 Οκτωβρίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια κ. Μάνφρεντ Νόβακ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Θα παρουσιάσει τα συμπέρασμα της αποστολής του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο διάχυτος φόβος μεταξύ των κρατουμένων και οι πάμπολλες καταγγελίες για κακομεταχείριση θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ίδρυσης Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Καταγγελιών για Βασανιστήρια και Κακομεταχείριση, στο πλαίσιο του προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης Κατά των Βασανιστηρίων που εκκρεμεί για τη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Νόβακ. Επικρότησε την κυβερνητική απόφαση να μεταφερθούν το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο Κορυδαλλού από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας. Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι «όλες οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ θα ληφθούν υπόψη και θα αξιοποιηθούν στις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε».

Powered by ScribeFire.

16 ΟΚΤΩΒΡΗ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ"

Από την Ελένη Κακάλου λάβαμε αυτό το σημείωμα: "Θα ταίζατε ποτέ το παιδί σας με σκέτο ψωμί και νερό; Γιατί επί 40 χρόνια αυτό ταίζουμε τα παιδιά των φτωχών του πλανήτη. Το φαγητό είναι το πρώτο φάρμακο που εφευρέθηκε ποτέ πριν από οτιδήποτε άλλο. Και όμως τεχνηέντως επί δεκαετίες όλοι εμείς οι εδικοί αποδεχόμαστε ότι μπορεί να μοιράζουμε δωρεάν αντιβιοτικά σε πληθυσμούς που λιμοκτονούν, αλλά μια ισσοροπημένη διατροφή δεν είναι φάρμακο για να ζητάμε πρόσβαση σε αυτό, είναι προιόν της αγοράς.
Για να θυμόμαστε ότι καμιά φορά η υπερειξιδίκευση και η επιστήμη μας κάνουν να ξεχνάμε την κοινή λογική. Δεν χρειάζονται διπλές τυφλές μελέτες για να είμαστε σίγουροι ότι κανένα παιδί ποτέ στον κόσμο δεν μεγάλωσε μόνο με ψωμί και αλεύρι, αλλά μάλλον χρειάζεται και γάλα και κρέας και ιχνοστοιχεία.
Επίσης θέλω να ζητήσω συγνώμη, έστω και τώρα, που το 2004 αποδεχόμενουν τις μπούρδες του καραεπιστήμονα διατροφολόγου του WHO, που μου έλεγε ότι με επιείκια θα μου επέτρεπε να μοιράζω κατ' εξαίρεση αλεύρι σόγιας για 6 μήνες σε λίγους ασθενείς (παιδιά και HIVστάδιο 4 με συλοίμωξη φυματίωσης) γιατί είναι ενάντια στην πολιτική του οργανισμού, όλων των οργανώσεων, της δικής μου οργάνωσης και της κυβέρνησης. Κάνει κακό στις αγορές, παθητικούς και τεμπέληδες τους πληθυσμούς και εν τέλει διευρύνει την φτώχεια!!!! Ήμουν πολύ μικρή για να τον αμφισβητήσω....Και απάντησα στον γιατρό μας τον Daniel, με το κλασικό ''This is not an MSF policy''.
Με αυτά που ξέρω τώρα δεν απορώ γιατί από το Cohort των πρώτων 15 παιδιών, όλα ορφανά ή από γονείς σταδίου 4 οι ίδιοι πολύ άρρωστοι και λιμοκτομημένοι, με φυματίωση και AIDS ηλικίας 2 - 9 ετών, που βάλαμε σε θεραπεία το καλοκαίρι του 2004, πέθαναν τα 12 ως τις αρχές Οκτώβρη και μόνον 1, o αμίμητος 6χρονος, survivor έζησε τελικά για να αναρρώσει και να πάει σχολείο. Οι ασθενείς της μονάδας μας με αυτά τα προβλήματα, ακόμη και με λέμφωμα, τα παν πολύ καλύτερα γιατί πέρα από την φαρμακευτική αγωγή υποστηρίζονται με εντατική διατροφολογική υποστήριξη με διατροφολόγο στην ομάδα και ... αναρρώνουν.
Ζητάω, έστω και τώρα, συγνώμη στους γονείς και συγγενείς που περπάτησαν χιλιόμετρα να μας τα εμπιστευτούν ως την τελευταία τους ελπίδα. Και χωρίς ποτέ να το μάθουν τους απογοητεύσαμε, άσχετα αν μας ευχαρίστησαν και αν εμείς νιώσαμε καλοί ανθρωπιστές που κάναμε ότι μπορούσαμε. Ακόμη θυμάμαι το βλέμμα τους. Απ' 'οτι φαίνεται δεν κάναμε ό,τι μπορούσαμε.
Και ευχαριστώ βαθειά, έναν ''MSF rebel'' ελληνοκαναδό γιατρό με καταγωγή από την Φλώρινα, που το 2005, έκανε ό,τι μπορούσε πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα μέσα και έξω από την οργάνωσή μας, ανοίγοντας μας τα μάτια, για να μπορούμε τώρα όλοι να βλέπουμε αυτήν την καμπάνια.
Εύχομαι ο survivor να είναι ζωντανός ακόμα....
Σας παρακαλώ, υπογράψτε.
Με εκτίμηση Ελένη Κάκαλου"

16 ΟΚΤΩΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Β'

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 16 Οκτωβρίου του 1980 και συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας ( FAO ) στις 16 Οκτωβρίου 1945 με κύριο στόχο να περιορίσει την πείνα στον πλανήτη γη.

Οι κύριοι σκοποί και στόχοι του εορτασμού αυτού είναι :

  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, των κυβερνητικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, όσον αφορά την ύπαρξη του προβλήματος, έτσι ώστε να διαμορφώσουν ανάλογες πολιτικές και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
  • Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης του κοινού για το πρόβλημα των τροφίμων παγκοσμίως και η ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας.
Malnutrition Documentary

Powered by ScribeFire.

1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Powered by ScribeFire.

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, ενώ ήδη οι πρώτοι τρεις βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες. Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες. Στο ορυχείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και υποδέχεται τους μεταλλωρύχους. Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις. Συγγενείς των μεταλλωρύχων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους. Για «θαύμα» μίλησε ο Σ.Πινιέρα. Αυτός που ανασύρθηκε τρίτος κατά σειρά είναι ο Χουάν Ιγιάνες, 52 χρόνων, και θα ακολουθήσει ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 χρόνων ο μοναδικός μη Χιλιανός μεταξύ των 33 μεταλλωρύχων.

Powered by ScribeFire.

9 Οκτώβρη 1967. 43 Χρόνια απο την δολοφονία του Che Guevara.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΜΑΣ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Oρατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μολυνθεί η τροφική αλυσίδα από το ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κόκκινης λάσπης που διέρρευσαν από εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία. Οι πρώτες τοξικές ενώσεις και τα βαρέα μέταλλα άρχισαν να φθάνουν από χθες στον Δούναβη μέσω των παραποτάμων του, μερικοί από τους οποίους θυμίζουν πλέον «νεκρή φύση», καθώς όλα τα ψάρια που ζούσαν στα νερά τους είναι ήδη νεκρά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή μερικά ποτάμια προστατευτούν με φράγματα από την τοξική λάσπη, τα φυτά και τα μικρά ψάρια θα πεθάνουν ούτως ή άλλως. Τα μεγαλύτερα ψάρια θα καταπιούν υψηλότερες του συνηθισμένου συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, οι οποίες στη συνέχεια θα περάσουν στους ανθρώπους που θα τα καταναλώσουν. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η καυστική σόδα που περιέχεται στη λάσπη, η οποία προκαλεί εγκαύματα όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, ενώ σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα πνευμόνια και στο πεπτικό σύστημα. Η οικολογική τραγωδία άρχισε τη Δευτέρα όταν κατέρρευσε η δεξαμενή αποβλήτων ενός εργοστασίου αλουμινίου στη Δυτική Ουγγαρία, πλημμυρίζοντας αρκετά χωριά και σκοτώνοντας τρεις ενήλικες και ένα παιδί, ενώ τρεις ακόμη αγνοούνται. Τα απόβλητα ήταν προϊόν των πρώτων σταδίων παραγωγής του αλουμινίου, στα οποία ο βωξίτης ξεπλένεται με υδροξείδιο του νατρίου σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν εντοπιστούν ουσίες όπως αρσενικό και υδράργυρος τα ποτάμια και οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι θα μολυνθούν σε μακροχρόνιο επίπεδο. Οι Αρχές της Ουγγαρίας επιμένουν ότι τα χημικά που ρίχνουν στο νερό των ποταμών για να εξουδετερώσουν την τοξικότητα της λάσπης κάνουν τη δουλειά τους και ότι κανένα νεκρό ψάρι δεν εντοπίστηκε στο σημείο όπου η λάσπη ξεχύνεται στον Δούναβη, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης και ήδη μολυσμένο από τη βιομηχανική δραστηριότητα στις όχθες του. Η Βουδαπέστη όμως παραδέχτηκε ότι ο ποταμός Μάρκαλ «έχει σβήσει». Πρόκειται για τον ποταμό που μετέφερε τα απόβλητα από το σημείο του δυστυχήματος στον ποταμό Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη. Τα εργοστάσια και οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη ίσως χρειαστεί να διακόψουν την άντληση και τη χρήση νερού από τον ποταμό. Εξι χώρες στο έλεος του «τοξικού τσουνάμι» SΟS εκπέμπουν οι περιβαλλοντολόγοι όχι μόνο για την Ουγγαρία, αλλά και για τις Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία. Εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν, η μόλυνση από τη λάσπη θα επεκταθεί και στις προαναφερθείσες πέντε χώρες νοτίως της Ουγγαρίας, οι οποίες βρέχονται από τον Δούναβη. Το ουγγρικό υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να καθαριστεί η λάσπη. Επιπλέον, 40 τετραγωνικά χλμ. αγροτικής γης έχουν ήδη καλυφθεί από τη λάσπη στην Ουγγαρία και θα παραμείνουν ακατάλληλα για καλλιέργεια επί πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 νοσηλεύονται μετά το πέρασμα του «τοξικού τσουνάμι», όπως το χαρακτηρίζουν οι πληγέντες. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=359242&dt=08/10/2010#ixzz11k3yLTeX

Powered by ScribeFire.