ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Ένας άνθρωπος πεθαίνει από ελονοσία κάθε 30 δευτερόλεπτα
Newsroom ΔΟΛ
Λονδίνο: Το πλέον υποσχόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, μιας ασθένειας που σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο, αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό σε νεογνά της Μοζαμβίκης.

Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙ των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύονται στη βρετανική επιθεώρηση Lancet, επιτρέπουν στην παρασκευάστρια εταιρεία GlaxoSmithKine να προχωρήσει στην τελική φάση των μελετών, πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου, με την εμπορική ονομασία Mosquirix.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 214 νεογνών, έδειξε ότι το Mosquirix είναι αποτελεσματικό κατά 66% στην πρόληψη της ελονοσίας, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Προηγούμενη δοκιμή σε βρέφη ενός έως τεσσάρων ετών είχαν δείξει αποτελεσματικότητα 45%.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από ό,τι η αποτελεσματικότητα άλλων παιδικών εμβολίων, θεωρείται όμως επαρκές για να περιοριστούν σημαντικά τα κρούσματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Πέτρο Αλόνσο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτά τα συναρπαστικά και άνευ προηγουμένου αποτελέσματα ενισχύουν το όραμα ενός εμβολίου που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ανυπόφορου βάρους της ασθένειας και τωψν θανάτων που προκαλεί η ελονοσία».

Η ελονοσία προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium falciparum, το οποίο μεταδίδεται από τα κουνούπια. Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης σήμερα είναι οι κουνουπιέρες που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Mosquirix εμφανίστηκε στο εργαστήριο πριν από δύο δεκαετίες και οι δοκιμές ξεκίνησαν διστακτικά το 1992



Powered by ScribeFire.