Post Traumatic Stress Disorder


Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι αυτοκτονίες στον αμερικανικό στρατό το 2006

Οι αυτοκτονίες στις τάξεις του αμερικανικού στρατού αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα το 2006 έφτασαν στο υψηλότερη σημείο της τελευταίας 25ετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, 102 στρατιώτες έθεσαν τέλος στη ζωή τους το 2006 (σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2001) ενώ περισσότεροι από 2.000 επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτήν την αύξηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες στις σχέσεις ή στο γάμο τους, καθώς έχουν αυξηθεί οι αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και η θητεία τους στις χώρες αυτές έχει παραταθεί.
«Πρόκειται για ένα δείκτη του στρες που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες», σχολίασε η συνταγματάρχης Ελίζαμπεθ Ρίτσι, σύμβουλος ψυχιατρικής του στρατού. «Οι οικογένειες έχουν εξαντληθεί», υπογράμμισε.

Για το 2007 ο αριθμός των αυτοκτονιών ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Μέχρι στιγμής 89 θάνατοι στρατιωτών αποδίδονται σε αυτοκτονία ενώ εξετάζονται ακόμη άλλες 32 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη Ρίτσι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οφείλονται σε διαζύγια και χωρισμούς, αλλά επίσης σε οικονομικά προβλήματα και δικαστικές διαμάχες. Ένας άλλος παράγοντας είναι το μετατραυματικό στρες από το οποίο υποφέρουν ορισμένοι στρατιώτες μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα, το οποίο δυσχεραίνει τις προσωπικές σχέσεις τους.

Να σημειωθεί ότι από τις 102 αυτοκτονίες μόνο οι 30 διαπράχθησαν από στρατιώτες που βρίσκονταν στο εξωτερικό (27 στο Ιράκ και 3 στο Αφγανιστάν) ενώ όλοι οι υπόλοιποι αυτόχειρες ήταν στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι στρατιώτες ήταν νέοι άνδρες, ηλικίας 18-24 ετών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Powered by ScribeFire.