ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εγινε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Μεταπτυχιακού Τμήματος «ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.

Τριάντα μεταπτυχιακοι φοιτητές συνοδευόμενοι απο καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στις λοιμώξεις και τα άλλα τροπικά νοσήματα είχαν την ευκαιρία για δεκαπέντε μέρες να μελετήσουν απο κοντά τα μεγάλα προβλήματα υγείας του αναπτυσόμενου κόσμου, να περιθάλψουν ασθενείς , να παρακολουθήσουν διαλέξεις υψηλού επιπέδου αλλα και να γνωρίσουν απο κοντά την σύγχρονη πραγματικότητα της μαύρης ηπείρου.

Το σεμινάριο έγινε στις εγκαταστάσεις του Τανζανικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Διεθνή Ιατρική και στο νοσοκομείο St Francis στην απομακρυσμένη πόλη Ιφακάρα της κεντρικής Τανζανίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια του είδους αυτού ωστε Ελληνες ιατροί να εξοικεωθούν με τα νοσήματα των τροπικών και να εξοπλιστούν με γνώσεις πολύτιμες και για τη χώρα μας ιδίως στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποπησης και των μεγάλων διηπειρωτικών μετακινήσεων πληθυσμών.

Υπο την εποπτεία των καθηγητών κκ Πετρίκκου, Ρόζενμπεργκ , Κοσμίδη , της ιατρού Κας Πηρουνάκη και άλλων διακεκριμένων Ελλήνων ιατρών, οι Ελληνες μεταπτυχιακοί υπότροφοι είχαν την ευκαρία να εργαστούν στο νοσκομείο της πόλης, να μελετήσουν την εργαστηριακή διερεύνηση των σημαντικότερων νοσημάτων να συζητήσουν ερευνητικές προσπάθειες για τον περιορισμό και την καταπολέμηση του ΑIDS της ελονοσίας και της φυματίωσης στον αναπτυσόμενο κόσμο. Παράλληλα οι Έλληνες ιατροί ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, επισκέφτηκαν σχολεία, ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα και γνώρισαν τα ήθη και την κουλτούρα των τοπικών φυλών.

Φυσικά ενα τέτοιο ταξίδι δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς επισκέψεις στις ομορφιές μιας απο τις πιο αντιπροσωπευτικές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής : ταξίδι με πιρόγα στο υδάτινο οικοσύστημα του ποταμού Κιλομπέρο, διανυκτέρευση στους καταρράκτες των τροπικών ορέων Ουτζούνγκβα, και επίσκεψη στο εθνικό πάρκο Μικούμι ήταν μερικές απο τις δραστηριότητες των φοιτητών. Το εκπαιδευτικό προγραμμα περιλάμβανε ακόμη προβολή ταινιών σχετικών με την αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική, συζητήσεις για τα προβλήματα της πείνας και του υποσιστισμού, της προστασίας μετακινούμενων πληθυσμών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων του δικαστηρίου για την γενοκτονία της Ρούνατα κα.

Οι Ελληνες ιατροί θα διατηρήσουν δεσμούς συνεργασίας με τους Τανζανούς ομολόγους τους και αποτελεί κοινή ευχή, το πρώτο αυτό σεμινάριο Τροπικής και ταξιδιωτικής ιατρικής να αποτελέσει ετήσιο θεσμό του Πανεπιστημίου μας