Η οικονομική κρίση απειλεί να επιδεινώσει την επιδημία AIDS στον αναπτυσσόμενο κόσμο

ActionAid: 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

Η οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει έξαρση της επιδημίας AIDS ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, εάν οι δωρήτριες χώρες του Βορρά υπαναχωρήσουν από την υπόσχεσή τους να χρηματοδοτήσουν την οικουμενική πρόσβαση σε δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, προειδοποιεί η ActionAid.

«Το Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS έχει παγώσει κονδύλια για το 2009 και ανησυχούμε για τις δραματικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών» δήλωσε ο Λέοναρντ Οκέλλο, Επικεφαλής Πολιτικής για το HIV/AIDS της ActionAid.

Η σωστή διατροφή μαζί με τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι ζωτικής σημασίας, όμως οι μεταβαλλόμενες τιμές των τροφίμων ήδη επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι οροθετικοί. «Οι περισσότεροι οροθετικοί στην Αφρική είναι φτωχοί, άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα είναι οι υψηλές τιμές τροφίμων» δήλωσε η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Υπεύθυνη Πολιτικής και Εκστρατειών της ActionAid Ελλάς.

«Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί που κάνουν θεραπεία ίσα ίσα που καταφέρνουν να φάνε δύο κανονικά γεύματα την ημέρα και η υγεία τους επιδεινώνεται.»

Η Νότια Αφρική έχει μια από τις πιο οξείες επιδημίες HIV/AIDS στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 18,8% του ενήλικου πληθυσμού είναι φορείς του HIV. Το 2005, οι θάνατοι από AIDS έφταναν σε 900 την ημέρα.

Το 2007, υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες δέχονταν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 50% από το Δεκέμβριο 2006, ενώ είναι δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2003.

Σύμφωνα με έκθεση του UNAIDS του Ιουλίου 2008, στη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια και το Μαλάουι ο ρυθμός μόλυνσης του πληθυσμού με HIV έχει σταθεροποιηθεί. Παρόλο, όμως, που έχει υπάρξει πρόοδος στην πρόληψη για την εξάπλωση του HIV, υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυσκολίες επομένως η χρηματοδότησή της εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας.

«Το 2007, είχαμε 1,1 εκατομμύρια θανάτους από AIDS στη νότια και ανατολική Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Οκέλλο. «Ο αριθμός αυτός αποτελεί το ένα δεύτερο των συνολικών θανάτων στον κόσμο.»

Η μείωση των εξαγωγών, η διολίσθηση των τοπικών νομισμάτων και η πτώση των ξένων επενδύσεων πιθανότατα θα οδηγήσουν τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες σε μείωση των κοινωνικών δαπανών. Σε πολλές από τις χώρες αυτές το HIV είναι ήδη πολύ διαδεδομένο και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι είτε περιορισμένο είτε υπολειτουργεί.

Μπροστά στη απουσία πόρων, οι χώρες μπορεί να καταλήξουν σε πιο αμφιλεγόμενες τακτικές για να μειώσουν τους θανάτους από το AIDS, όπως ο υποχρεωτικός έλεγχος και η ποινικοποίηση της μετάδοσής του. Ήδη 15 χώρες στην Αφρική έχουν υιοθετήσει τέτοιους νόμους. Η ActionAid αντιτίθεται σε τέτοιου είδους μέτρα διότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των οροθετικών και προωθούν το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.

«Η χρηματοδότηση της προσπάθειας αναχαίτισης του HIV και της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του AIDS είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο και κυρίως στην Αφρική» πρόσθεσε η κ. Παπαδημητρίου. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να γίνει η αιτία για έξαρση της επιδημίας AIDS στον αναπτυσσόμενο κόσμο.»