ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “COMPUVAC” και του προγράμματος “Ανοικτές Θύρες”, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Perpectives in Vaccine Development» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 17:30 στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Το COMPUVAC (www.compuvac.com) είναι ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 18 ερευνητικές ομάδες από καταξιωμένα ακαδημαϊκά/ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες 9 Eυρωπαϊκών χωρών, με εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς της ανοσολογίας, ιολογίας, μοριακής βιολογίας, ανάπτυξης εμβολίων και βιοπληροφορικής.

Το πρόγραμμα εστιάζει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων γενετικών εμβολίων με άμεσο στόχο την διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Κύρια συμβολή του προγράμματος είναι η δημιουργία αναγνωρισμένης βάσης πειραματικών δεδομένων, γνωστής ως GeVaDs (Genetic vaccine Decision Support system), που θα επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των γενετικών εμβολίων. H βάση δεδομένων GeVaDs θα αποτελέσει ένα ισχυρό και μοναδικό εργαλείο για την συγκριτική αξιολόγηση πειραματικών εμβολίων και θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστερ, μέσω του Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας, συμμετέχει ενεργά στη αξιολόγηση γενετικών εμβολίων και την συγκρότηση της GeVaDs. Στο πλαισιο αυτό ερευνάται η αλληλεπίδραση των πειραματικών εμβολίων με το ανοσοποιητικό σύστημα, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών DNA. Παράλληλα ένα μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας αποτελεί η μελέτη αδρανοποιημένων/εξασθενημένων ιικών φορέων για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενεάς.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι διακεκριμένοι επιστήμονες Dr Hansi J. Dean (Director of the New Alliances, International AIDS vaccine Initiative, New York και Dr Tina Dalianis (Professor of Tumor Virology and Head of the Department of Oncology-Pathology, Karolinska Institute, Sweden) με τίτλους διαλέξεων « Scientific Challenges to AIDS vaccine development” και «HPV in Human tumorurs: will the development of the HPV vaccine eradicate the disease?» αντιστοίχως. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του προγράμματος COMPUVAC από τον συντονιστή του Prof. David Klatzmann και προβολη VIDEO με τίτλο «CompuVac: a European team of scientists for new vaccines».

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ¨

Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Βασ. Σοφίας 127

www.pasteur.gr

τηλ. 210-6478875