ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ;

“There was a 26 percent reduction in maternal death rates in sub-Saharan Africa and this data is encouraging," Thoraya Ahmed Obaid, executive director of UNFPA, told IRIN.
In 1990, the maternal mortality ratio (MMR - expressed in deaths per 100,000 live births) was 870 in sub-Saharan Africa, the worst rate of any region in the world. In 2008, it was 640, according to data published jointly by the World Health Organization (WHO), UN Children’s Fund (UNICEF), the UN Population Fund (UNFPA) and the World Bank.

Powered by ScribeFire.

...Την ίδια στιγμή η αγαπημένη μας NOVARTIS ανακοινώνει νέα πειραματικά φάρμακα για την Ελονοσία...

Απο τον Παναγιώτη Ιωαννίδη πήραμε το ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την...έκβαση των ερευνών που είδαμε στην Ιφακάρα....

Powered by ScribeFire.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ BIG PHARMAS

Αν και το αντιδιαβητικό σκέυασμα Avandia αποσύρεται (έστω και με καθυστέρηση) απο την Ευρωπαϊκή αγορά, εξακολουθεί να συνταγογραφείται στις ΗΠΑ έχοντας ήδη αποφέρει τεράστια κέρδη στην Glaxo Smith Kline αν και έχει αποδεδειγμένα βλαπτική επίδαση στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Ας προσέχουμε λοιπόν πριν υιοθετήσουμε άκριτα φαρμακολογικές καμπάνιες φιλανθρωπίας για τους φτωχούς κατοίκους της Αφρικής...

Powered by ScribeFire.

ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΙΑΣΙΜΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Millions of people in developing countries die every year of conditions that are easily treatable elsewhere. They die not only because of lack of medicines and health care but also because many are so undernourished that relatively mild complaints become killers.
Δείτε περισσότερα

Powered by ScribeFire.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ;

Sept 22 (Reuters) - The United Nations is set to launch a $40 billion global strategy on Wednesday to help pregnant mothers and their infants, as it tries to boost efforts to meet its Millennium Development Goals. The anti-poverty goals are meant to be achieved by 2015. Here is a description of the goals and progress made so far
22 Sep 2010 18:06:01 GMT Source: Reuters.





Powered by ScribeFire.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ;

Νέα εξέταση, που μπορεί να διαγνώσει μέσα σε μία ώρα, αν κάποιος πάσχει από φυματίωση επινόησαν βρετανοί επιστήμονες. Η εξέταση εντοπίζει μια συγκεκριμένη περιοχή του DNA στο βακτήριο της φυματίωσης, το οποίο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι κοινό σε όλα τα στελέχη της ασθένειας. Μια αντίπαλη διαγνωστική εξέταση από αμερικανούς επιστήμονες στην Καλιφόρνια εντοπίζει την ασθένεια στο 98% των περιπτώσεων σε λιγότερο από δύο ώρες. Ο βάκιλος της φυματίωσης σκοτώνει 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς του βακτηρίου. Όμως μόνο το 5 - 10% εξ αυτών θα εκδηλώσει την ασθένεια. Απο το ΣΚΑΙ radio

Powered by ScribeFire.

Απρόθυμος λαός για φιλανθρωπία

(από την "Καθημερινή" της 9/9/010)

Στους πλέον απρόθυμους λαούς να προσφέρουν χρόνο ή χρήμα για
φιλανθρωπικούς σκοπούς κατατάσσονται οι Ελληνες. Οπως προκύπτει από
έρευνα
του βρετανικού Ιδρύματος Charities Aid Foundation σε 153 χώρες
ανά τον κόσμο, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την
5η θέση από το... τέλος σε ό, τι αφορά το ποσοστό των κατοίκων της που
αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι φιλάνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η
έρευνα έδειξε πως η προσφορά προς τον συνάνθρωπο σχετίζεται περισσότερο
με τον βαθμό ικανοποίησης ενός ατόμου από τη ζωή του παρά με τον
πλούτο.

Για την κατάρτιση της λίστας μελετήθηκαν στοιχεία της
εταιρείας Gallup από δημοσκοπήσεις σε αντιπροσωπευτικά δείγματα 153
χωρών, τα οποία αφορούν το ποσοστό των κατοίκων που δίνουν χρήματα σε
φιλανθρωπίες, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αφιέρωσαν χρόνο για να
εργαστούν για φιλανθρωπικό σκοπό τον τελευταίο μήνα και το ποσοστό των
κατοίκων που δηλώνουν ότι βοήθησαν έναν ξένο τον τελευταίο μήνα.

Τα ποσοστά που καταγράφονται στον ελληνικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα χαμηλά
και δικαιολογούν την «κακή» κατάταξη που λαμβάνει στην «παγκόσμια λίστα
φιλανθρωπίας»: το 8% δήλωσαν ότι προσφέρουν χρήματα, το 5% ότι
αφιέρωσαν χρόνο και το 28% ότι βοήθησαν κάποιον ξένο. Την καλύτερη
συνολική επίδοση έχει η Αυστραλία (70%, 38% και 64% τα σχετικά ποσοστά)
και ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η
Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σρι Λάνκα και η
Αυστρία. Τις τελευταίες θέσεις μοιράζονται μαζί με την Ελλάδα η
Μαδαγασκάρη, το Μπουρούντι, η Ουκρανία, η Σερβία, η Λιθουανία και η
Κίνα.

Για να δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης κάντε κλικ εδώ

Powered by ScribeFire.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 3ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής στην Ιφακάρα της Τανζανίας από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου 2010

Το Σεμινάριο αυτό ήταν μία προσφορά της Ιατρικής Σχολής και του Μεταπτυχιακού μας Προγράμματος και υποδηλώνει το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου μας για νέες ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες και για άνοιγμα σε νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες.

Το σεμινάριο αυτό, υπήρξε για τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους ιατρούς που συμμετείχαν μία μοναδική εμπειρία.

Μας έφερε σε επαφή με μία άλλη υγειονομική πραγματικότητα και με προβλήματα υγείας που δεν είναι τόσο γνωστά στον αναπτυγμένο κόσμο. Εστιάσαμε μέσα από θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εκπαίδευση στα λεγόμενα “νοσήματα της στέρησης” (poverty related diseases). Γνωρίσαμε την “Ιατρική ελαχίστων πόρων” και την “Ιατρική σε αφιλόξενο περιβάλλον”.

Ήρθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους ιατρούς και νοσηλευτές που, αν και δεν υπολείπονται σε πείρα και σε γνώσεις από εμάς, πασχίζουν με ελάχιστα μέσα και μηδαμινή επιστημονική υποστήριξη να προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες υγείας στον τοπικό πληθυσμό. Οι μισθοί τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους και οι επιστημονικοί τους ορίζοντες είναι τραγικά δυσανάλογες και αυτό συντελεί στην μεγάλη “αφαίμαξη εγκεφάλων” (brain drain) ,φαινόμενο για το οποίο ευθύνονται συχνά οι πλούσιες χώρες του βορρά.

Αποκορύφωμα της επιστημονικής συνεργασίας με το τοπικό νοσοκομείο υπήρξε η διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου « Σακχαρώδης Διαβήτης σε απομονωμένο αγροτικό περιβάλλον» Στην επιστημονική αυτή συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι υγειονομικοί καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ασθενών από μακρυνές κοινότητες. Το συνέδριο αυτό είχε σαν σκοπό να υποστηρίξει επιστημονικά τους ιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση , την αντιμετώπιση και την πρόληψη επιπλοκών μίας από τις «νέες» , ανερχόμενες απειλές για την δημόσια υγεία στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στην διάρκεια της παραμονής μας γνωρίσαμε τους ανθρώπους της περιοχής και ήρθαμε σε επαφή με την σκληρή τους καθημερινότητα. Είδαμε έναν λαό υπερήφανο και έντιμο με ένα λαμπρό παρελθόν αγώνων για την εθνική χειραφέτηση και την απαλλαγή από την νεοαποικιοκρατία, την εκμετάλλευση και τις εθνοτικές διενέξεις. Στην επίσκεψή μας στο τοπικό λεπροκομείο είδαμε δείγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γνωρίσαμε τις ανεπανάληπτες ομορφιές της Αφρικανικής γής και ευαισθητοποιηθήκαμε για το χρέος μας σαν πολίτες του “παγκόσμιου χωριού” στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις μεγάλες ανοιχτές πληγές της “μαύρης ηπείρου”: Τους λιμούς και την έλλειψη ασφαλούς νερού, τις πανδημίες που αποδεκατίζουν ολόκληρα κράτη, τα εγκλήματα γενοκτονίας, την χρήση του βιασμού σαν όπλο, την στρατολόγηση παιδιών, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των θησαυρών του υπεδάφους για χρηματοδότηση πολέμων, την εκμετάλλευση των πληθυσμών από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες για αμφίβολης ασφάλειας κλινικές μελέτες κ.α..

Αλλά ασφαλώς είχαμε και τις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης: Στο άνετο περιβάλλον του TANZANIAN TRAINING CENTRE FOR INTERNATIONAL HEALTH μπορέσαμε να γνωριστούμε μεταξύ μας, δημιουργήσαμε φιλίες, γευτήκαμε την τοπική κουζίνα, και γνωρίσαμε την μουσική, τον χορό και την καλλιτεχνική δημιουργία των κατοίκων.

Ασφαλώς καθένας προσέλαβε την εμπειρία αυτή μέσα από το προσωπικό του πρίσμα και με βάση τα ξεχωριστά του βιώματα. Για πολλούς από μας, η επαφή με την πραγματικότητα του Τρίτου Κόσμου ήταν ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό σοκ αλλά ,σε κάθε περίπτωση, γυρίζουμε όλοι από το ταξίδι αυτό διαφορετικοί απ 'ότι ξεκινήσαμε.

Ελπίζουμε ότι αυτή η εμπειρία σε συνδυασμό με την γενικότερη αντίληψη του μεταπτυχιακού μας για μία άλλη, “Διεθνή” Ιατρική θα ανοίξει δικλείδες προβληματισμού σε όλους.

Το Σεμινάριο προετοιμάστηκε σχολαστικά τόσο στο οργανωτικό όσο και στο θεωρητικό σκέλος του:

Με μια σειρά προπαρασκευαστικές διαλέξεις , με διοργάνωση ημερίδας Ταξιδιωτικής Ιατρικής αλλά, κύρια, με την εκπόνηση και διανομή ενός ολοκληρωμένου εγχειριδίου θεωρητικής και πρακτικής προπαίδευσης που επιμελήθηκαν οι συνεργάτες του ΠΜΣ Α.Τερζίδης, Ε. Κακάλου και Χ. Χρήστου, το 3ο αυτό Σεμινάριο ήρθε να συμπληρώσει και να ξεπεράσει την επιτυχία του πρώτου και να δημιουργήσει έτσι συνθήκες θεσμού που φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε.

Από τη θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία του 2ου αυτού Σεμιναρίου:

Τους καθηγητές, Έλληνες και Τανζανούς, που συμμετείχαν με διαλέξεις και εισηγήσεις και τους συναδέλφους, απόφοιτους του Μεταπτυχιακού μας κκ Ασπ. Μιχαλάκη, Ν Δεγεμερτζόγλου και Γ. Παπαδάκη, που προσέφεραν με την γνώση και την εμπειρία τους. Ευχαριστούμε την Βαρβάρα Γκεμπιάου που με την ακούραστη επιμονή της συνέβαλλε αποφασιστικά τόσο στην προετοιμασία όσο και στην ομαλή διεξαγωγή του Σεμιναρίου. Όλοι εκτιμήσαμε την γνώση της για την Αφρική αλλά και τον ζεστό και φιλικό της χαρακτήρα.

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας και σας προσκαλούμε από τώρα στο Τέταρτο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής του χρόνου!!!.

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Αν. καθηγητής

Συντονιστής του ΠΜΣ