ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 3ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής στην Ιφακάρα της Τανζανίας από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου 2010

Το Σεμινάριο αυτό ήταν μία προσφορά της Ιατρικής Σχολής και του Μεταπτυχιακού μας Προγράμματος και υποδηλώνει το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου μας για νέες ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες και για άνοιγμα σε νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες.

Το σεμινάριο αυτό, υπήρξε για τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους ιατρούς που συμμετείχαν μία μοναδική εμπειρία.

Μας έφερε σε επαφή με μία άλλη υγειονομική πραγματικότητα και με προβλήματα υγείας που δεν είναι τόσο γνωστά στον αναπτυγμένο κόσμο. Εστιάσαμε μέσα από θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εκπαίδευση στα λεγόμενα “νοσήματα της στέρησης” (poverty related diseases). Γνωρίσαμε την “Ιατρική ελαχίστων πόρων” και την “Ιατρική σε αφιλόξενο περιβάλλον”.

Ήρθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους ιατρούς και νοσηλευτές που, αν και δεν υπολείπονται σε πείρα και σε γνώσεις από εμάς, πασχίζουν με ελάχιστα μέσα και μηδαμινή επιστημονική υποστήριξη να προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες υγείας στον τοπικό πληθυσμό. Οι μισθοί τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους και οι επιστημονικοί τους ορίζοντες είναι τραγικά δυσανάλογες και αυτό συντελεί στην μεγάλη “αφαίμαξη εγκεφάλων” (brain drain) ,φαινόμενο για το οποίο ευθύνονται συχνά οι πλούσιες χώρες του βορρά.

Αποκορύφωμα της επιστημονικής συνεργασίας με το τοπικό νοσοκομείο υπήρξε η διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου « Σακχαρώδης Διαβήτης σε απομονωμένο αγροτικό περιβάλλον» Στην επιστημονική αυτή συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι υγειονομικοί καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ασθενών από μακρυνές κοινότητες. Το συνέδριο αυτό είχε σαν σκοπό να υποστηρίξει επιστημονικά τους ιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση , την αντιμετώπιση και την πρόληψη επιπλοκών μίας από τις «νέες» , ανερχόμενες απειλές για την δημόσια υγεία στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στην διάρκεια της παραμονής μας γνωρίσαμε τους ανθρώπους της περιοχής και ήρθαμε σε επαφή με την σκληρή τους καθημερινότητα. Είδαμε έναν λαό υπερήφανο και έντιμο με ένα λαμπρό παρελθόν αγώνων για την εθνική χειραφέτηση και την απαλλαγή από την νεοαποικιοκρατία, την εκμετάλλευση και τις εθνοτικές διενέξεις. Στην επίσκεψή μας στο τοπικό λεπροκομείο είδαμε δείγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γνωρίσαμε τις ανεπανάληπτες ομορφιές της Αφρικανικής γής και ευαισθητοποιηθήκαμε για το χρέος μας σαν πολίτες του “παγκόσμιου χωριού” στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις μεγάλες ανοιχτές πληγές της “μαύρης ηπείρου”: Τους λιμούς και την έλλειψη ασφαλούς νερού, τις πανδημίες που αποδεκατίζουν ολόκληρα κράτη, τα εγκλήματα γενοκτονίας, την χρήση του βιασμού σαν όπλο, την στρατολόγηση παιδιών, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των θησαυρών του υπεδάφους για χρηματοδότηση πολέμων, την εκμετάλλευση των πληθυσμών από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες για αμφίβολης ασφάλειας κλινικές μελέτες κ.α..

Αλλά ασφαλώς είχαμε και τις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης: Στο άνετο περιβάλλον του TANZANIAN TRAINING CENTRE FOR INTERNATIONAL HEALTH μπορέσαμε να γνωριστούμε μεταξύ μας, δημιουργήσαμε φιλίες, γευτήκαμε την τοπική κουζίνα, και γνωρίσαμε την μουσική, τον χορό και την καλλιτεχνική δημιουργία των κατοίκων.

Ασφαλώς καθένας προσέλαβε την εμπειρία αυτή μέσα από το προσωπικό του πρίσμα και με βάση τα ξεχωριστά του βιώματα. Για πολλούς από μας, η επαφή με την πραγματικότητα του Τρίτου Κόσμου ήταν ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό σοκ αλλά ,σε κάθε περίπτωση, γυρίζουμε όλοι από το ταξίδι αυτό διαφορετικοί απ 'ότι ξεκινήσαμε.

Ελπίζουμε ότι αυτή η εμπειρία σε συνδυασμό με την γενικότερη αντίληψη του μεταπτυχιακού μας για μία άλλη, “Διεθνή” Ιατρική θα ανοίξει δικλείδες προβληματισμού σε όλους.

Το Σεμινάριο προετοιμάστηκε σχολαστικά τόσο στο οργανωτικό όσο και στο θεωρητικό σκέλος του:

Με μια σειρά προπαρασκευαστικές διαλέξεις , με διοργάνωση ημερίδας Ταξιδιωτικής Ιατρικής αλλά, κύρια, με την εκπόνηση και διανομή ενός ολοκληρωμένου εγχειριδίου θεωρητικής και πρακτικής προπαίδευσης που επιμελήθηκαν οι συνεργάτες του ΠΜΣ Α.Τερζίδης, Ε. Κακάλου και Χ. Χρήστου, το 3ο αυτό Σεμινάριο ήρθε να συμπληρώσει και να ξεπεράσει την επιτυχία του πρώτου και να δημιουργήσει έτσι συνθήκες θεσμού που φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε.

Από τη θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία του 2ου αυτού Σεμιναρίου:

Τους καθηγητές, Έλληνες και Τανζανούς, που συμμετείχαν με διαλέξεις και εισηγήσεις και τους συναδέλφους, απόφοιτους του Μεταπτυχιακού μας κκ Ασπ. Μιχαλάκη, Ν Δεγεμερτζόγλου και Γ. Παπαδάκη, που προσέφεραν με την γνώση και την εμπειρία τους. Ευχαριστούμε την Βαρβάρα Γκεμπιάου που με την ακούραστη επιμονή της συνέβαλλε αποφασιστικά τόσο στην προετοιμασία όσο και στην ομαλή διεξαγωγή του Σεμιναρίου. Όλοι εκτιμήσαμε την γνώση της για την Αφρική αλλά και τον ζεστό και φιλικό της χαρακτήρα.

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας και σας προσκαλούμε από τώρα στο Τέταρτο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής του χρόνου!!!.

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Αν. καθηγητής

Συντονιστής του ΠΜΣ